Żeberka duszone w cebuli i piwie

Przepis wpadł mi przypadkiem z którejś z czytanych gazet i wycięłam go do spróbowania ,, kiedyś”. Właśnie nadarzyła się okazja i go wypróbowałam. Było łał ! Smacznie, że wołali goście  o przepis. Skoro im smakowały tak wykonane żeberka , więc dzielę się przepisem z Wami kochani. Napiszcie czy Wam też tak zasmakowały jak nam. Polecam!

  • Składniki: 
  • 2 pasemka żeberek
  • składniki do marynaty:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego sproszkowanego ( ja mam swojego wyrobu)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki w proszku
  • sól do posypania mięsa
  • olej do smażenia
  • składniki na sos:
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy ( miałam musztardę  jałowcową ale może być dowolna)
  • 1 łyżka miodu
  •  1 piwo jasne z puszki lub 1 szklanka)
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziela angielskie zmiażdżone w moździerzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki tak by 2 kości były w jednym. Suche składniki marynaty ze sobą wymieszać i natrzeć tym z każdej strony mięso. Odłożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Po czym wyjąć i na głębszej patelni rozgrzać olej. Na nim z każdej strony zarumienić kawałki mięsa i wyłożyć je na bok. Na tą samą patelnię przełożyć masło i na niej zeszklić pokrojone w piórka cebule, dodać do tego po chwili czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę prużyć, wlać piwo, dodać musztardę, miód, przyprawy i wszystko dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. W trakcie duszenia można podlewac przegotowaną wodą, bo piwo szybko potrafi się ulotnić i wyparuje. Mięso będzie miękkie to jeszcze raz posmakować, zagęścić sos i można podawać ten żeberkowy rarytas na talerze. Smacznego!

żeberka duszone w cebuli i piwie
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx