Zupa porowo-serowa

Zimno, to proponuję zupkę na rozgrzewkę. W lodówce miałam 3 pory i serek topiony , więc zrobiłam z nich tą zupę. Spróbujcie i Wy a nie pożałujecie- jest przeeepyszna-zaręczam!

  • Składniki:
  • 3 pory( część biała i jasnozielona)
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia ok. 4 łyżek
  • 2 opakowania serka topionego o ulubionym smaku
  • śmietana 12%- 1 kubeczek
  • sól, pieprz do smaku
  • garść majeranku
  • szczypta peperoncino- płatki chili ( a jak nie macie może być ostra papryka suszona)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 ziemniaki
  • ok 3 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • zielony koperek lub natka pietruszki.

Wykonanie:
Pory myjemy , przekrawamy wzdłuż i znowu myjemy, kroimy na drobno i przesmażamy na oleju. Podobnie postępujemy z cebulą a potem przesmażamy na oleju drobno pokrojone ziemniaki. Całość przesmażonych warzyw wkładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym lub mięsno-warzywnym. Gotujemy ok 30 minut, blendujemy na krem . Dodajemy serki topione i tak długo gotujemy aż się rozpuszczą. Doprawiamy solą, pieprzem , majerankiem, gałką muszkatołową. Możemy do zupy wkroić kiełbaski ( dla mięsożerców).Wegetarianie zjedzą z przyjemnością zupę bez niej- też będzie smaczna. Całość zalewamy śmietaną, wymieszamy i możemy posypać zielonym koperkiem lub natką pietruszki drobno pokrojonej. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx