Zupa brukselkowo-marchwiowa

Zupa brukselkowo-marchwiowa

Zupa brukselkowo-marchwiowa

Uwielbiam brukselkę pod każdą postacią, a że mróz za oknem i przyda się coś na rozgrzewkę, dlatego polecam moją ukochaną zupę pełną witamin i pysznej brukselki.

 

 

  • Składniki:
  • 3 duże marchwie
  • 40-50 dag brukselki
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • sól, pieprz do smaku
  • płatki lub w proszku chili dla dodania ostrości
  • 1 łyżeczka kurkumy dla zdrowia i pięknego koloru
  • 1 łyżka mrożonego zielonego koperku (taki mam z jesiennych zbiorów działkowych)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka lub śmietany o dowolnym %
  • dodatkowo może być ale nie musi: dowolnego gatunku kiełbasa (dla mięsożerców)

 

Wykonanie:  

Do garnka ok 3 l wlać wodę, dodać 1 dużą łyżkę soli i zagotować. Marchew i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać je do gotującej się wody z solą. Brukselki oczyścić, umyć i z wierzchu naciąć nożem (ucieknie z niej goryczka). Wrzucić do garnka. Mięsożercy mogą dodać dowolną kiełbasę (ja dodałam cienką białą i cienką śląską). Wszystko gotować do miękkości.

 

W kubku rozmieszać mąkę pszenną z mlekiem lub śmietaną i kurkumą. Do tego dolać trochę wywaru z gotującej się zupy. Wymieszać i ciągle mieszając wlewać do zupy. W ten sposób zagęszczamy zupę. Na końcu dodajemy chili w płatkach albo proszku do smaku oraz pieprz świeżo mielony i posypujemy zupę koperkiem drobno pokrojonym.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx