Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Rozpoczął się sezon na dynię. Jak ją przyrządzać, żeby była smaczna? Dynię można wykorzystać do wielu dań obiadowych. Proponuję przepis na zupę dyniową.

 

  • Składniki:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka lub porcja rosołowa
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 0,5 kg tartej na grubych oczkach dyni
  • 2 jabłka kwaśne
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 kubka mleka
  • sól i pieprz
  • kurkuma
  • sproszkowana czerwona słodka papryka
  • peperoncino
  • galgant i bertram (opcjonalnie do smaku)
  • tłuszcz do smażenia np. masło sklarowane lub olej

 

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, włożyć oczyszczonego fileta drobiowego lub porcję rosołową. Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do garnka. Wszystko gotować do miękkości mięsa i warzyw.

PORADA: można zupę gotować w wersji wegetariańskiej, bez mięsa.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć przetartą dynię z jabłkami, chwilę dusić. Przelać to wszystko do garnka z mięsem i warzywami. Podgotować do miękkości dyni. Mięso lub porcję rosołową wyjąć z garnka. Całą zawartość garnka zmiksować na krem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. W kubku rozmącić mąkę z mlekiem. Dodać do tego trochę zupy, wymieszać i wlać stopniowo do garnka. Przegotować. Wyłączyć. Zupę można podawać z ugotowanym osobno makaronem, ryżem, płatkami jaglanymi lub owsianymi, jak kto lubi. Może być też bez „wkładu”, podana w kubkach bulionówkach jako zupa krem.

 

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx