Cebularze drożdżowe podaję z zupami np. grochową, fasolową. Smakują też jedzone oddzielnie. Polecam!
- Składniki:
- 3 dag świeżych drożdży
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- po 1 łyżeczce : soli i cukru
- ok. 1 kg mąki pszennej
- 3 cebule
- 3 łyżki maku
- 1 jajko
Wykonanie:
Do pół litra ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże i je mieszamy. Gdy będą płynne to dodajemy do nich cukier, sól i 6 łyżek oleju. Mieszając stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Ręką dobrze wyrabiamy ciasto. Gdy odejdzie od dłoni, przykrywamy je na pół godz. ściereczką do wyrośnięcia. Tymczasem obieramy cebule, kroimy je na kawałeczki i zalewamy 1 łyżką oleju oraz posypujemy suchym makiem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ciasto nam wyrasta to znak, że musimy przygotować 2 blachy z piekarnika, nakładając na nie papier do pieczenia. Ręką formujemy równe kulki. Przekładamy je na blachy i spłaszczamy. Na środek każdej nakładamy uprzednio przygotowany farsz cebulowy. Jajko rozmącamy widelcem i smarujemy nim boki cebularzy. Pozostawiamy je na blachach do ponownego wyrośnięcia na ok 20 min . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 30 min. ( sprawdzamy suchym patyczkiem czy się upiekły). Smacznego!