Placek drożdżowy z twarogiem
Dla tych, którzy uwielbiają ciasto drożdżowe polecam ten placek przełożony twarogiem, budyniem, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.
- Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 5 dag drożdży świeżych
- 2 jaja
- 8 dag roztopionego i wystudzonego masła
- 4 łyżki cukru
- 200 ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- szczypta soli
- Składniki na kruszonkę:
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- 1 żółtko
- 15 dag masła lub margaryny
- Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- 1 suchy budyń śmietankowy lub waniliowy
- 10 dag rodzynek
- 5 dag skórki kandyzowanej pomarańczowej lub cytrynowej
Wykonanie ciasta:
Lekko podgrzać mleko. Zrobić zaczyn: do miseczki wlać 1/2 szklanki letniego mleka. Do niego wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Tymczasem do dużej miski przesiać mąkę dodać do tego roztrzepane jaja z cukrami. Wymieszać, wlać podrośnięty zaczyn drożdżowy, wymieszać, dodać szczyptę soli i wlać resztę letniego mleka. Na końcu wlać roztopione ostudzone masło. Wyrabiać rękoma tak długo aż ciasto odejdzie nam samo od dłoni. Posypać je mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Tymczasem przygotowujemy masę serową. Do zmielonego twarogu dodajemy ubite na pianę jaja z cukrami, a potem resztę składników masy. Całość dobrze musimy wymieszać. Uwaga: rodzynki trzeba przelać wrzątkiem, odcedzić i obtoczyć w bułce tartej, a potem wymieszać z masą serową.
Ciasto nam podwoiło objętość to jeszcze raz je wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Jedną częścią ciasta uprzednio rozwałkowaną, wylepiamy natłuszczoną blachę. Widelcem nakłuwamy w niej otwory. Nakładamy na nią masę serową. Na to nakładamy 2 rozwałkowaną część ciasta. Znowu nakłuwamy widelcem na całej powierzchni ciasta. Przykrywamy ściereczką i tymczasem wykonujemy kruszonkę. A mianowicie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukry, żółtko, masło lub margarynę. Wszystko mieszamy i zagniatamy palcami kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.
Ubijamy 2 białka ze szczyptą soli i je rozsmarowujemy na powierzchni ciasta. Na to równomiernie raz przy razie sypiemy kruszonkę. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40-50 min. Smacznego!