Kotlety de volaille
Bardzo często zamawiane w restauracjach na imprezy rodzinne. Podaję domowy, sprawdzony sposób na te pyszne kotlety.
- Składniki na 2 sztuki (trzeba liczyć 1 sztukę na 1 osobę):
- 1 pierś z kurczaka
- 40 dag tartego sera żółtego
- ok. 30 g masła miękkiego
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 surowe jajko
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- sól, pieprz do smaku (możesz dodać jeszcze ulubioną przyprawę do kurczaka – wg uznania)
- olej lub masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Z piersi kurczaka odciąć polędwiczkę i zużyć do innego dania. Filet oczyścić z błon, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przeciąć wzdłuż na pół, ale nie do końca, by można rozłożyć jak książkę. Przełożyć na folii i przez nią delikatnie rozbić. Odwinąć z folii, posolić, dodać pieprz i dowolne przyprawy. Ser żółty tarty utrzeć z masłem na pastę.
Na rozbity i przyprawiony filet rozsmarowujemy pastę masłowo- serową, na to na sam środek nakładamy poszatkowaną natkę pietruszki i całość ściśle zwijamy w rulon. Z 2 filetem postępujemy tak samo i odstawiamy te ruloniki do lodówki na ok. 1/2 godziny w celu zastygnięcia masy. Potem musimy w jednym talerzu rozbić jajko i je roztrzepać widelcem a do drugiego talerza nasypać bułki tartej. Rulony panierujemy najpierw w bułce tarte, jajku, a potem znowu w bułce tartej. Smażymy na złoto na oleju z każdej strony.