Potrawka z kurczaka po wietnamsku
Do zrobienia tej potrawy zainspirowała mnie mieszanka gotowych ziół, które pod nazwą 5 smaków nabyłam w markecie. Wyszła ostra, pikantna potrawka, w sam raz dla tych, którzy lubią tego typu potrawy. Polecam!
- Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków (ja miałam z firmy Kamis)
- 30 ml sosu sojowego ciemnego
- sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
- po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki mielonej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki zimnej wody
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na dowolnie kawałki (ja zrobiłam większą kostkę, taką jak na gulasz). Przełożyć do miski.
Przyprawy oprócz sosu sojowego ze sobą zmieszać i przesypać na kostki kurczaka. Dobrze wymieszać i przełożyć na co najmniej godziny do lodówki.
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Do tego wrzucić zamarynowane kawałki kurczaka. Lekko wszystko przesmażyć, zalać sosem sojowym (jeżeli jest za gęste to dolać zimnej wody). Pogotować ok 10 min pod przykryciem do miękkości mięsa. Osobno w kubku połączyć mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i do tego dolać płyn z potrawki. Wymieszać i wlać do gotującej się potrawki. Chwilę jeszcze dusić , ewentualnie dosmaczyć solą i pieprzem. Tak zrobiona potrawka może być dodatkiem np. do gotowanych ziemniaków z surówką lub jarzynką lub stanowić oddzielne danie kolacyjne podane z chlebem. Smacznego!