Placek wiśniowy
Z zapasów zimowych zostały mi wiśnie z kompotu i dżem wiśniowy, więc stały się bazą do wykonania smacznego placka. W piekarni dokupiłam ciasteczka biszkopty okrągłe i bezy białe. Dorobiłam krem i wyszedł pyszny placek bez pieczenia. Polecam! Ambitni i mający czas mogą zrobić go na cieście kruchym oraz zrobić samodzielnie bezę.
- Składniki:
- 30 dag bezów białych
- 2-3 opakowania biszkoptów okrągłych – tyle sztuk, by pokryły powierzchnię Twojej blachy x 2
- 1 słój litrowy wiśni odsączonych z soku
- 2 słoiki dżemu wiśniowego domowej roboty (Przepis na dżem wiśniowy)
- 1 opakowanie płatków migdałowych
Składniki na krem: - 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej (mazeiny)
- 200 g masła o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na jej powierzchnię nakładamy biszkopty, które grubo smarujemy połową dżemu. Na to nakładamy połowę odsączonych wiśni. Połowę bezów rozkruszamy i nakładamy na wiśnie. Całość polewamy zrobionym kremem budyniowym. Na to nakładamy znowu biszkopty. Rozsmarowujemy resztę dżemu i nakładamy pozostałe wiśnie. Znowu na to rozkruszamy resztę bezów. Na wierzchu możemy jeszcze je przykryć płatkami migdałowymi uprzednio lekko uprażonymi na suchej patelni.
Wykonanie kremu:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem, w pozostałym surowym mleku rozmieszać żółtka z mąką pszenną i mazeiną. Dodać do gotującego mleka i ugotować budyń. Przykryć go folią spożywczą, by nie utworzył się kożuch i wystudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo po 1 łyżce dodawać stale mieszając robotem wystudzony budyń.
Gotowy placek wiśniowy wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Bardzo smaczny z filiżanką kawy – polecam!
Porada: jeżeli nie masz mazeiny to w zastępstwie daj mąkę ziemniaczaną.