Potrawka ryżowa

Z poprzedniego dnia został mi ugotowany ryż i kombinowałam co z jego udziałem  zrobić . A , że w lodówce była porcja mięsa mielonego więc wyszła oto taka potrawka ryżowa. Mój mąż stwierdził, że smakuje mu jak bigos. Także jeżeli chcecie to zróbcie ten ,,ryżowy bigosik” na obiad lub kolację. Zachęcam tym bardziej, że samo gotowanie zajęło mi ok. 30 minut.

  • Składniki:
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • szczypta majeranku
  • 500 g kapusty kiszonej ( możecie dodać ile macie)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros lub kuminu ( kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
  • natka pietruszki
  • 1 kubek gotowanego ryżu

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić na mniejsze części i zeszklić na oleju. Dodać do niej przetarty  w dłoniach majeranek. Chwilę dusić , po czym włożyć kapustę kiszoną z sokiem. Dolać odrobinę wody i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu ok 5 minut.
Tymczasem w misce wymieszać mięso mielone z przyprawą gyros lub kumin. Dodać do tego ugotowany ryż i surowe jajko. Znowu dobrze wymieszać i ewentualnie dodać jeszcze szczyptę soli. Tak przygotowane mięso kładziemy na podduszoną kapustę kiszoną z cebulką. Mieszamy, dolewamy trochę wody i dalej dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.Posypujemy przyprawą do bigosu, mieszamy i odparowujemy nadmiar wody ( jeżeli jest jej za mało to dolewamy tyle by nam potrawka się nie przypaliła). Na końcu całość posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Potrawka najsmaczniejsza gdy jest gorąca. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx