Żeberka paprykowe

Zapraszam dzisiaj na apetyczne, mięciutkie żeberka z posmakiem papryki.

  • Składniki:
  • 1,5-2 kg żeberek
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki ketchupu pikantnego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Wymieszać w miseczce: ketchup, sos sojowy,olej, miód, papryki w proszku. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dobrze wymieszać, wlać sok z cytryny,dodać sól i pieprz. Całość odstawić na 5 minut, by smaki się połączyły. Żeberka umyte,osuszyć i pokroić na porcje, które należy pokryć dokładnie marynatą. Całość odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Cebulę obraną pokroić w grubsze piórka. Zamarynowane żeberka wymieszać z cebulą i wszystko przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w temp. 180 stopni C około 2 godz. Pod koniec pieczenia odkryć pokrywkę, żeby żeberka nabrały pięknego rumianego koloru. Smacznego !

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx