Maj i coraz więcej moich ulubionych arbuzów na straganach. Proponuję z ich udziałem zrobić szybkościową sałatkę z majowym mix sałatowym gotowym już umytym z marketu, tylko wrzucić do miski i wymieszać z pozostały składnikami. Wspaniałe ,zdrowe danie które można chrupać na dowolny posiłek. Polecam
- Składniki:
- 1 op. mix sałat z roszponką
- 1/4- 1/2 arbuza średniego
- pęczek zielonego koperku
- pęczek natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- oliwa z oliwek wg uznania np. 2 łyżki
- sól i pieprz świeżo mielony do smaku
Wykonanie:
Do miski włożyć zawartość torebki mix sałat, arbuza pokroić na mniejsze cząstki lub wydrążyć miąższ łyżeczką przy okazji powyrzucać z niego pestki. Włożyć do miski z sałatami. Natkę pietruszki i koperek umyć, odsączyć z nadmiaru wody i drobno pokroić. Wrzucić do miski. Miód, sok z cytryny i oliwę połączyć ze sobą i polać tym zawartość miski. Wymieszać, dosmaczyć solą i pieprzem i gotowe. W wersji bogatszej można posypać sałatkę prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!