Chcesz poznać delikatny smak młodziutkiej kapusty kiszonej – to propozycja dla Ciebie. Z 2 główek młodej kapusty można w 5 dni ukisić jej aż w 2 litrowe słoje. Spróbuj! Ja wykorzystuję ją do zrobienia dań jednogarnkowych np. z klopsikami. Niezawodna do sałatek i surówek. Pycha, polecam!
- Składniki:
- 2 duże główki młodej kapusty
- 6-7 gałązek całego kopru z łodygami
- 4-6 łyżek soli niejodowanej
Wykonanie:
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć i drobno poszatkować. Dobrze wymieszać z solą. W kamiennym garnku na dno włożyć 2 umyte i pozbawione korzeni gałązki kopru z baldachimami. Na to nałożyć połowę poszatkowanej kapusty i ubić ją ręką. Znowu położyć 2 gałązki kopru. Na to resztę poszatkowanej kapusty. Na wierzch pozostałe gałązki kopru. Wszystko ponownie ubić ręką. Sok z kapusty musi być nad nią, jeżeli go jest za mało można dolać przegotowaną wystudzoną wodę zmieszaną z odrobiną soli. Na całość położyć talerzyk ze słojem z wodą jako obciążenie i odstawić garnek do ukiszenia na 5 dni. Potem jest już gotowa do spożycia. Jeżeli chcemy zachować taką kapustę na dłużej to możemy słoje zapasteryzować ok. 15 min od zagotowania wody. Smacznego!