Czerwony kalafior

Czerwony kalafior

Pyszny smak i niezapomniane miny gości, którzy pierwszy raz widzą różowy kalafior na talerzu. Marynowany kalafior w buraczkach, z podanych składników masz przepis na 6 słoików litrowych.

 

  • Składniki:
  • 1 duży burak
  • 2 średnie kalafiory
  • 0,5 łyżki soli
  • 6 liści laurowych
  • po 3 kulki ziela angielskiego na słój
  • po szczypcie gorczycy białej na słój
    Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • woda z gotowanych warzyw

 

Wykonanie:

Kalafior umyć i odciąć głąb. Podzielić na różyczki. W garnku zagotować ok 1 l  wody z pół łyżki soli do wrzątku na chwilę wrzucić różyczki kalafiora by go zblanszować. Wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć równe porcje do słoi. Do gotującej się wody w której blanszowaliście kalafior wrzucić uprzednio obrany i pokrojony w kawałki burak. Gotować go ok. 30 min, pod koniec gotowania wlać do niego 1 łyżkę octu. Wyjąć go łyżką cedzakową na deskę i gdy lekko przestygnie pokroić go w paseczki i w równych proporcjach włożyć do słoi z kalafiorem. Wodę z gotowania nie wylewać, bo będzie potrzebna do zalewy. do każdego słoika włożyć po liściu laurowym, 3-4 ziarenka ziela angielskiego i szczyptę gorczycy.

Do wody po gotowanych warzywach dodać jeszcze ok. 4 szklanek wody, cukier, sól i ocet. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć. Letnią zalewą zalać warzywa z przyprawami w słojach. Dobrze zakręcić i pasteryzować na średnim ogniu 15 minut.Wyjąć, postawić do góry dnem a po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!

 

Czerwony kalafior

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx