Języki teściowej

Przepis żywcem ściągnięty z jednej z grup kulinarnych. Pod tą nazwą kryją się paski z cukinii zrolowane wokół czerwonej papryki. Trochę zabawy w ten koronawirusowy czas. Jeszcze nie wiem jak smakują, ale wyglądają fajnie. Mam zamiar je otworzyć na sylwestrowy wieczór.Ładnie będą się prezentować na półmisku z dodatkiem plastrów wędlinki. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 cukinie ( jak masz to 1 zielona,2 żółta)
  • kilka czerwonych papryk
  • 1 duża marchew
  • do każdego słoja:
  • po 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • po 2 ziarna ziela angielskiego
  • gałązka kopru
  • zalewa:
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 25 ml octu spirytusowego lub 50 ml octu jabłkowego do każdego słoika

Wykonanie: Cukinię jeżeli jest starsza to obrać ze skóry, pociąć wzdłuż obieraczką do warzyw na długie wstęgi, gniazda nasienne wyrzucić. Czosnek obrać, koper umyć. Marchew obrać ze skórki i podobnie obrać ją w długie wstęgi .Paprykę wydrążyć z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w długie słupki. Do każdego słoja na dno wkładamy wstęgi marchwi, na to po gałązce kopru i po 2 ząbki czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu. Wstęgi cukinii ściśle zawijamy wokół słupka papryki. Wkładamy do słoja na 3/4 jego wysokości. Wodę z solą i cukrem zagotowujemy i wlewamy do słoi. Na końcu do każdego słoja wlewamy ocet i szczelnie zakręcamy słoje.

Pasteryzujemy 5 minut, studzimy i przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx