Dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić z nadmiarem cukinii polecam smaczny sos , który przyda się do makaronu, kaszy, ryżu, ziemniaków czy też do polania kanapki z żółtym serem czy wędliną.
- Składniki:
- 3 kg cukinii
- 1 kg pomidorów
- 1 kg słodkiej czerwonej papryki
- 300 g koncentratu pomidorowego domowej roboty( przepis w blogu)
- 1 łyżka soli niejodowanej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki octu
- 2/3 szkl. cukru
- 1 szkl. wody przegotowanej
Wykonanie:
Warzywa umyć, cukinie jeżeli młode to przetrzeć na tarce o grubych oczkach całe,a jeżeli większe to obrać ze skórki i wydrążyć z nich gniazda z nasionami. Sam miąższ przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić też drobno. Włożyć wszystko do garnka o grubym dnie , dodać sól, wlać wodę i gotować na małym ogniu ok 1 godz. Po tym czasie wsypać przyprawy i wlać przecier. Wyłączyć, stopniowo mieszając dodawać cukier a na końcu ocet. Dobrze wymieszać zostawić do przegryzienia na ok . pół godz. Wlać do słoików i krótko pasteryzować. Przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!