Smaczne , łatwe w wykonaniu,nadają się na obiad lub kolację na ciepło. Zachwycą smakiem gości- polecam!
- Składniki:
- dowolna liczba udek lub pałek z kurczaka
marynata na 7 szt.: - 2 łyżki musztardy francuskiej ( z ziarenkami gorczycy)
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
- zioła prowansalskie ( szczypta)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Udka lub pałki umyć , oczyścić i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do miski.
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i do niego dodać pozostałe składniki marynaty. Wymieszać i natrzeć marynatą mięso ze wszystkich stron. Przykryć miskę folią i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wyłożyć papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika i ułożyć mięso jedno obok drugiego. Polać resztą marynaty z miski. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 1 godz i 10 min. Mięso musi być przykryte folią aluminiową. Potem folię ściągamy i jeszcze rumienimy mięso -piekąc je dalej ok. 10 minut.
Chrupkie i rumiane udka i pałki można jeść z ziemniakami, kaszą, ryżem lub pieczywem- jak kto woli. Smacznego!