Chrupiące udka
Jeżeli lubisz drób i w trakcie jedzenia czuć smaczną chrupiącą skórkę z panierki to spróbuj zrobić tą potrawę!
- Składniki:
- 1/2 kg udek z kurczaka bez kości
Panierka: - 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki ziaren sezamu
Ciasto: - 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- dodatkowo: olej do smażenia
Wykonanie:
Udka umyć, oczyścić z błon, osuszyć na ręczniku papierowym i przekroić na pół. Oprószyć solą, pieprzem. W misce wymieszać ze sobą składniki ciasta, tak by nie było grudek.
Na talerzu wysypać płatki owsiane. Udka najpierw moczyć w cieście a potem panierować je w płatkach owsianych. Obsmażyć dwustronnie na oleju do uzyskania złotego koloru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 stopni C, 30 minut. Podawać z surówką, sałatką. Smacznego!