Chrupiące udka

Chrupiące udka

Jeżeli lubisz drób i w trakcie jedzenia czuć smaczną chrupiącą skórkę z panierki to spróbuj zrobić tą potrawę!

 

  • Składniki:
  • 1/2 kg udek z kurczaka bez kości
    Panierka:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki ziaren sezamu
    Ciasto:
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • dodatkowo: olej do smażenia

 

Wykonanie:
Udka umyć, oczyścić z błon, osuszyć na ręczniku papierowym i przekroić na pół. Oprószyć solą, pieprzem. W misce wymieszać ze sobą składniki ciasta, tak by nie było grudek.
Na talerzu wysypać płatki owsiane. Udka najpierw moczyć w cieście a potem panierować je w płatkach owsianych. Obsmażyć dwustronnie na oleju do uzyskania złotego koloru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 stopni C, 30 minut. Podawać z surówką, sałatką. Smacznego!

 

Chrupiące udka

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx