Marchew duszona na maśle

Marchew duszona na maśle

Słodka marchewka przygotowana w ten sposób urozmaici każdy posiłek obiadowy. Zachęcam do jej zrobienia!

 

  • Składniki:
  • dowolna ilość obranej marchwi
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • zielony koperek lub natka pietruszki drobno pokrojone
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • śmietana lub mleko

 

Wykonanie:
Obraną marchew pokroić w dowolnej wielkości kostkę. Roztopić w garnku masło i na to wsypać marchew. Zalać wrzącą wodą tak by marchew była lekko zakryta. Zagotować do miękkości. Dodać do niej cukier, sól i pieprz do smaku.

Osobno w kubku rozetrzeć mąkę z mlekiem lub śmietaną. Dolać do tego trochę gorącego płynu z garnka i tak zahartowaną zawartość kubka pomału wlać do marchwi ciągle mieszając zawartość. Gotować na wolnym ogniu do uzyskania żądanej gęstości. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx