Karkówka świąteczna z sosem śliwkowo-rodzynkowym

Pomysł siostry Faustyny, wykonanie moje i gorąco polecam karkóweczkę mięciutką, soczystą nadającą się do obiadu lub na zimno pokrojoną w cieniutkie plasterki na pieczywo. Smacznego!

  • Składniki :
  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
    na marynatę:
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3-4 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy
    Składniki do wykonania sosu śliwkowo-rodzynkowego:
  • 4 cebule pokrojone w drobną kostkę i zeszklone na oleju
  • 10 dag śliwek suszonych pociętych w paseczki
  • 5 dag rodzynek przelanych wrzątkiem i odsączonych na sicie
  • 1 l wody
  • 3 łyżki mąki
  • 2 drobno siekane ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
    Wykonanie:
    Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty połączyć ze sobą, wymieszać i marynatą natrzeć mięso z każdej strony. Zawinąć w folię i przechowywać w lodówce -można nawet do 3 dni.
    Na gorącym oleju obsmażyć zamarynowane mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego , przykryć folią i piec w temp.150 stopni C ok. 2 godz. Przy czym w trakcie pieczenia 2-3 razy obracać mięso.Wyjąć i ostudzić.
    Sos:
    Do podsmażonej cebuli wlać 3/4 l wody i dodać resztę składników. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut.W pozostałej wodzie rozpuścić mąkę, dolać troszeczkę gorącego sosu i wlać do całości. Mieszać, Podgotować do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
    Sos najlepiej przygotować poprzedniego dnia. Polać nim plastry karkówki wzdłuż mięsa ułożonego na półmisku. Smacznego!
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx