Śledzie w jogurtowej marynacie
- Składniki:
- 1 wiaderko śledzi a’la Matyjas
Marynata: - 2 szklanki wody
- cukier i sól
- 1/3 szklanka octu jabłkowego (może być spirytusowy)
- 2 cebule
Sos: - jogurt naturalny gęsty duży
- parę łyżek marynaty
- 2 cebule
- 3 ogórki konserwowe
- 4 jabłka
- liść laurowy
Wykonanie:
Śledzie odlewamy z zalewy w wiaderku. Zalewamy je zimną wodą, którą parę razy zmieniamy. Śledzie powinny moczyć się ok 2 godziny, po czym na sicie je odsączamy. W tym czasie robimy zalewę. Składniki marynaty łączymy w garnku i przegotowujemy ją. Studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy odsączone śledzie i tak je w niej trzymamy przez co najmniej 2 dni. Następnie wyciągamy śledzie i je kroimy na kilku cm kawałki. Osobno w miseczce rozmieszać należy jogurt z paroma łyżkami marynaty tak by powstał sos, do którego wkładamy pokrojona w kostkę cebulę, ogórki konserwowe oraz jabłka bez skóry. Całość połączyć ze śledziami i przełożyć na półmisek. Można też je przechowywać kilka dni w lodówce zamknięte w słoikach.
Smacznego 🙂