Wołowina po prowansalsku
Przepis podyktowany przez siostrę Teresę, która pracowała we Francji i dzieli się sprawdzonymi przepisami na łamach audycji radiowych. Sprawdziłam, mięso doskonale kruche, soczyste i zapach ziół zachęca do jego spożycia niejednego niejadka.
- Składniki:
- 80 dag wołowiny pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- zioła: oregano, lubczyk,tymianek-każdego szczyptę, tak żeby w sumie była 1 łyżka
- 1/2 szkl. czerwonego wina
- 15 dag wędzonego boczku
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 marchwie
- 3 łyżki oliwek czarnych
- 1 łyżeczka soli
- 5 cm świeżego imbiru
Wykonanie:
Kostki mięsa umieścić w większym naczyniu. Dodać do nich 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę pokrojonej drobno natki pietruszki, zioła. Wszystko wymieszać i zalać winem. Przykryć folią i odstawić na noc w lodówce. Na drugi dzień w głębokiej patelni na oliwie zarumienić boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać odsączone z marynaty kostki mięsa oraz odsączone oliwki. Wszystko podsmażyć, przyprawić solą i tartym na tarce świeżym imbirem. Wlać marynatę w której było mięso, dodać koncentrat pomidorowy. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu ok. 40 minut. Dolać resztę wina, 1/2 szkl. wody, dołożyć pokrojoną marchew w plastry oraz oliwki. w trakcie duszenia mięsa dolewać wody w miarę potrzeby. Podawać posypane drobno siekaną natką pietruszki. Wołowinę tak przyrządzoną można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem. Smakuje też z pajdą suchego chleba. smacznego!