Pomysł na karkówkę, której większe kawałki przydadzą się na obiad, a te ze środka pokrojone w plastry zastąpią nam wędlinę na pieczywo. Polecam!
- Składniki:
- ok. 1 kg karkówki wieprzowej
Marynata: - 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka vegety domowej roboty
- 1/2 łyżeczki soli ziołowej
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 cebule pokrojone w krążki
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso przełożyć do miski. Z podanych składników wymieszanych ze sobą zrobić marynatę, którą należy natrzeć mięso z każdej strony. Przykryć folią i na noc przełożyć do lodówki. Na drugi dzień wszystko przełożyć do rękawa foliowego, obłożyć cebulą. Piec w 180 stopniach C 1 godz. i 20 minut, potem naciąć rękaw i dalej piec ok. 20 minut. Z płynu i marynaty można zrobić sos.