Sałatka serowa Ewy Wachowicz

Sprawdzona, smakowała wszystkim, prosili o dokładkę-polecam!

  • Składniki:
  • 200 g sera feta
  • 200 g mozzarelli
  • 1 szkl. czarnych oliwek bez pestek
  • 1 szkl. zielonych oliwek bez pestek
  • 1 szkl. marynowanych pieczarek( przepis w blogu- grzyby)
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 słoik marynowanego z ziołami czosnku
  • 100 g płatków migdałowych
  • po 1 łyżeczce: bazylii, oregano
    Składniki na sos winegret:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • oliwa ze słoika od suszonych pomidorów ok. 100 ml          (jeżeli za mało to dolać zwykłej oliwy)
  • pieprz do smaku

Wykonanie:
Do miski włożyć ser pokrojony w kostkę i kawałki  odsączonej z zalewy mozzarelli .Dodać odsączone oliwki bez pestek, pokrojone w kostkę pomidory, ogórki i grzyby.Dodać odsączone i pokrojone ząbki czosnku marynowanego. W dłoniach rozetrzeć zioła i dodać do serów.  Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe i na końcu całość polać sosem winegret.

Wykonanie sosu:
W kubku rozetrzeć przeciśnięty przez praskę czosnek z solą,dodać musztardę,sok z cytryny i miód oraz pieprz.Dobrze wszystko wymieszać i tym zalać sałatkę. Na końcu polać wszystko oliwą z suszonych pomidorów. Jeszcze raz wymieszać. Odstawić na pół godz sałatkę w chłodnym miejscu by się smaki połączyły. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx