Krucha, smaczna szarlotka. Można na ciasto kłaść mus jabłkowy, który zaprawiliście latem lub surowe jabłka bez skórki i gniazd nasiennych. Blacha tej pachnącej szarlotki podana z gałką lodów waniliowych będzie rarytasem do kawusi. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 kostka margaryny lub masła
- 4 łyżki cukru kryształ
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Składniki na masę kokosowo-cytrynową:
- 5 białek i szczypta soli
- 3/4 szkl. cukru kryształ
- 1 kisiel cytrynowy
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- kilka kropel soku z cytryny
- Dodatkowo:
- cukier puder do posypania upieczonego ciasta
- 1 słoik musu jabłkowego lub 8 jabłek
Wykonanie:
Składniki ciasta ze sobą połączyć i zagnieść. Z 2/3 ciasta wykleić blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia , a 1/3 ciasta przełożyć do woreczka foliowego i zamrozić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i gdy jest ubite to dodawać stopniowo ubijając na małych obrotach cukier, potem kisiel cytrynowy ( proszek) i wiórki kokosowe. Delikatnie wszystko wymieszać drewnianą łyżką.
Na wyłożoną blachę surową 2/3 częścią ciasta kładziemy masę jabłkową lub starte na grubych oczkach jabłka. Na to nakładamy masę kokosowo-cytrynową. Równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Na koniec ścieramy na tą masę 1/3 ciasta wyjętego z zamrażarki. Pieczemy w gorącym piekarniku 180 stopni C ok. 45 min przy włączonym termoobiegu lub do suchego patyczka góra-dół piekarnika. Wierzch musi być zarumieniony. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem Smacznego!