Zupa krem grzybowy z kluskami lub grzankami to danie wyśmienite, ocieplające organizm, pachnące lasem i marzeniami za jesiennym grzybobraniem. Polecam!
- Składniki:
- 1 marchew
- 1 mały seler
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ziemniak
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- ok. 10 dag grzybów mrożonych
- garść grzybów suszonych
- 1 śmietana 30 %
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
Grzyby suszone na noc zamoczyć w wodzie i na drugi dzień ugotować je do miękkości.
Grzyby mrożone delikatnie rozmrozić. Na patelni rozpuścić masło klarowane i na nim zeszklić obraną i drobno pokrojoną cebulę, po czym do tego dołożyć obrane i pokrojone warzywa. Smażyć chwilę , dodać grzyby mrożone. Wszystko smażyć ok. 10 minut. Do garnka wlać ugotowane grzyby suszone wraz z wywarem do tego dolać wodę lub bulion warzywny, dodać zawartość patelni. Całość gotować do miękkości warzyw . Zmiksować zawartość na krem. Dolać śmietankę uprzednio zaprawioną gorącą zupą, dosmaczyć solą, pieprzem , gałką muszkatołową .
Zupę podajemy z kluskami, lub grzankami wg uznania. Smacznego!