Polecam ją wszystkim. Zdrowa, pożywna, ciesząca oko i rarytas dla podniebienia, bowiem świeże wiosenne dodatki podkreślają jej smak i zdrowotność. Polecam!
- Składniki:
- 1 włoszczyzna
- 1 część z indyka ( ja miałam szyję podzieloną na 3 części i użyłam tylko 1 jej części, ale może być skrzydło czy udko)
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki chrzanu ze słoika
- 1 mała śmietana 30 %
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- świeże: liście lubczyku wraz z łodygami, końcówki zdrewniałe od szparagów, garść świeżej pokrzywy wiosennej
- 1 łyżeczka kurkumy
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, dodać 1 łyżkę soli i szyjkę z indyka. Zagotować , a w tym czasie obrać włoszczyznę, końcówki szparagów i ziemniaki pokroić w kostkę, a por w cienkie paseczki. Włożyć do gotującej zupy. Gotować do miękkości warzyw. Szyjkę wyjąć, oskubać z mięsa, które s powrotem przełożyć do zupy. Liście lubczyku wraz z łodygami drobno pokroić i przełożyć do garnka. Śmietanę wymieszać z drobno pokrojonymi liśćmi pokrzywy, kurkumą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 3 łyżkami chrzanu lubisz ostro to dodaj go więcej). dobrze wymieszać, połączyć z gorącą zupą, chwilę pogotować i wyłączyć. Dosmaczyć pieprzem i solą. zupę nalewać na talerze i do każdego położyć 2 połówki gotowanego jaja na twardo. Smacznego!