Zielone szparagi leżą na półkach sklepowych już od końca kwietnia. Można z nich ugotować pyszną zupę. Prosta w wykonaniu a jaka smaczna, zrób i przekonaj się sam.
- Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz do smaku
- garść makaronu świderki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 18 lub 30%
- 1/2 szkl. płynu z ogórków kiszonych
- natka pietruszki
Wykonanie:
Szparagi umyć, przebrać, odciąć dolne zdrewniałe części. Pokroić je na kawałki, odłożyć na bok zielone czubki szparagów. Do garnka wlać bulion warzywny, zagotować i do niego wrzucić kawałki szparagów( oprócz czubków). Gotować chwilę do miękkości. Na patelni rozpuścić masło i na nim zeszklić drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dołożyć do garnka. Chwilę podgotować, zblendować. Znowu podgotować i wrzucić do zupy garść makaronu( możesz zamienić np. na ryż. w szklance rozmieszać mąkę ze śmietaną, zahartować 2-3 łyżkami gorącej zupy, wymieszać by nie było grudek i wlać do zupy ciągle mieszając płyn z kiszonych ogórków. Na końcu posypać natką pietruszki drobno pokrojoną. Smacznego!