Kto lubi świeżutkie wiosenne rzodkiewki ten powinien spróbować zrobić taką kolorową pięknie prezentującą się w przezroczystej szklanej salaterce sałatkę. Polecam przepis niezawodnej siostry Faustyny.
- Składniki:
- 2 pęczki młodziutkich rzodkiewek
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek zielonego szczypiorku
- 1 puszka kukurydzy
- 100 g żółtego sera
- 100 g majonezu lub gęstego jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotowane jajka obrać i pokroić w kosteczkę. Posolić i dodać pieprz. Delikatnie wymieszać. Położyć na dno salaterki. Na to rozsmarować 1 łyżkę majonezu lub jogurtu. Całość posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Na to nałożyć odsączoną na sicie kukurydzę z puszki. Przykryć ją 1 łyżką majonezu lub jogurtu równo rozsmarowanego na kukurydzy. Ser żółty trzemy na tarce i posypujemy go na majonezie lub jogurcie. Na końcu drobno kroimy umytą i odsączoną rzodkiewkę. Tworzy ona ostatnią warstwę naszej wiosennej sałatki. i gotowe. Smacznego!