Zapraszam dzisiaj na apetyczne, mięciutkie żeberka z posmakiem papryki.
- Składniki:
- 1,5-2 kg żeberek
- 2 cebule
- 3-4 łyżki ketchupu pikantnego
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 5 ząbków czosnku
- 2-3 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wymieszać w miseczce: ketchup, sos sojowy,olej, miód, papryki w proszku. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dobrze wymieszać, wlać sok z cytryny,dodać sól i pieprz. Całość odstawić na 5 minut, by smaki się połączyły. Żeberka umyte,osuszyć i pokroić na porcje, które należy pokryć dokładnie marynatą. Całość odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Cebulę obraną pokroić w grubsze piórka. Zamarynowane żeberka wymieszać z cebulą i wszystko przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w temp. 180 stopni C około 2 godz. Pod koniec pieczenia odkryć pokrywkę, żeby żeberka nabrały pięknego rumianego koloru. Smacznego !