W poprzednich przepisach podzieliłam się z Wami przepisem na kiszoną młodą kapustę a teraz pokażę Wam jak w prosty i łatwy sposób można z niej i mięsa mielonego zrobić danie jednogarnkowe. Może ono być obiadem lub kolacją na ciepło. Polecam i smacznego!
- Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego dowolnego np. drobiowego, wieprzowego, wołowego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- przyprawy: mielona ostra i słodka papryka, pieprz mielony, majeranek
- sól do smaku
- 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
- 1 kg młodej kapusty kiszonej ( jeżeli nie masz to zrób z 1 główki małej kapusty drobno poszatkowanej).
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- bulion warzywny
- zielony koperek
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej,pieprz, sól, mielone papryki, majeranek, czosnek. Dobrze wymieszać składniki i uformować mokrymi rękoma kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich obtoczyć w mące i przesmażyć na oleju z każdej strony. Kulki- pulpeciki odłożyć na bok, a na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, marchew startą na tarce o grubych oczkach. Do większego garnka włożyć kapustę kiszoną lub młodą surową drobno poszatkowaną. Zalać bulionem , dodać liście laurowe, ziele angielskie , pieprz, sól i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.Następnie dołożyć przesmażone klopsy, przykryć i całość dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Gdy nadmiar płynu odparuje wyłączyć i obficie posypać drobno pokrojonym zielonym koperkiem. Doskonałe są z ziemniakami, kaszą , makaronem czy ryżem . Można jeść też z pieczywem. Smacznego!
Wspaniałe danie! Z młodymi ziemniaczkami, które zbijają kwasowość kapusty. Mniam mniam!
U nas klopsy zrobione były z mięsa wołowego.