Schab robiony inaczej

Jeżeli znudził Ci się tradycyjnie robiony schabowy obtoczony w panierce z jajka, bułki tartej i mąki to spróbuj tego ,,innego” schabu. Jest pyszny, obtoczony białą kołderką majonezowo-cebulową. Można tym sposobem również zapiec wcześniej już rozbite kotlety z drobiu. Polecam!

  • Składniki:
  • dowolna ilość rozbitych kotletów schabowych
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • vegeta lub ulubiona przyprawa do mięsa
  • 1 cebula duża
  • 3 łyżki majonezu
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • olej rzepakowy
  • czosnek

Wykonanie:

Rozbite kotlety oprószyć przyprawami, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i na co najmniej 2 godz. odstawić do lodówki ( ja to robię na noc).  Na patelni z olejem przesmażyć dwustronnie kotlety, które wraz z olejem z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, pokroić na drobno i w miseczce wymieszać z majonezem. Takim sosem pokryć kotlety i na końcu oprószyć je żółtym serem tartym. Włożyć do zimnego pieca i  zapiec całość w temp. 180 stopni C 20 minut. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx