Szynka gotowana po nowemu

Pomysł na zrobienie tej szynki zrodził się zupełnie przypadkowo, albowiem nie miałam wcale zamiaru jej robić na święta, ale po przekroczeniu sklepu mięsnego  mój wzrok nie mógł się oderwać od  pięknej szynki peklowanej w siateczce i nie było takiej opcji  żeby jej nie  kupić. Po przyjściu do domu przewertowałam swoje przepisy na blogu, potem jeszcze doczytałam jak to inni sobie z tym fantem poradzili i wyszło mi  ,,cudo”.  Tak ,, cudo” – kruchutkie, mięciutkie, które to można położyć na pajdę chleba lub grubiej obciąć plaster i polać np. sosem chrzanowym i ugotować ziemniaczki  by  obiad był gotowy. Wiem, że jeszcze nie raz ją zrobię i podam na stół. Polecam !

  • Składniki:
  • 1,5 kg szynka peklowana w si
  • marynata:
  • 50 g soli peklowanej
  • 2 łyżki majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 8 kulek pieprzu czarnego
  • zalewa:
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 czubate łyżki majonezu

Wykonanie:
Do 2 litrów przegotowanej i wystudzonej wody dodać składniki marynaty i dobrze je rozmieszać, tak by sól się rozpuściła. Szynkę umieścić w marynacie  by całe mięso było w niej zanurzone  ( w razie jej  braku dolać jeszcze wody). Trzymać w tym mięso na noc. Na drugi dzień wylać marynatę, mięso odłożyć na bok a w garnku zrobić zalewę tzn. składniki zalewy połączyć z zimną przegotowaną wodą, dobrze je wymieszać. Włożyć szynkę znowu tak by była cała zalewą przykryta i włączyć ogień. Od chwili wrzenia zmniejszyć moc ognia i parzyć szyneczkę jeszcze 10 min. Po czym wyłączyć i tak w tej zalewie ma stać dobę. W następnej czynność powtarzamy tzn. doprowadzamy do wrzenia, na wolnym ogniu potem parzymy znowu 10 min i zostawiamy. W następnej dobie zimną szynkę wyciągamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy siateczkę i już możemy kroić w dowolne plastry lub kawałki mięso. delektujemy się tą kruchutką i smaczną szyneczką. Oczywiście jeżeli chcemy uzyskać bardziej ostry jej smak możemy dodawać jeszcze do zalewy np . papryczkę chili czy też więcej ząbków czosnku lub dowolne ulubione mieszanki ziół. Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx