Przepis podała mi sąsiadka ,zrobiłam i się nie zawiodłam ! Mięso tj: karkówka, szynka, boczek, łopatka można przyrządzić w ten sposób. Jest kruche i mięciutkie. Nadaje się do jedzenia zarówno na zimno jak i na ciepło. Polecam!
- Składniki:
- sztuka mięsa w całości
- sól peklowana (ilość zależy od wielkości mięsa np. na 1 kg ok. 1 łyżki tej soli)
- kilka liści laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiewgo
- 2 torebki czarnej herbaty
- cała główka czosnku nieobrana
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy z każdej strony solą peklowaną. Dobrze natrzeć nią mięso i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso zalać wodą, dodać do tego przekrojoną w poprzek nieobraną główkę czosnku. Wsypać ziele angielskie i dołożyć liście laurowe. Parzyć ok.45 minut. Potem dołożyć do mięsa 2 torebki czarnej herbaty i jeszcze gotować na małym ogniu 30 minut ( sprawdzić miękkość mięsa). Im go więcej tym czas jego parzenia jest dłuższy. Miękkie mięso wykładamy na sito do obcieknięcia. Możemy kroić w plasterki i kłaść na kanapki lub pokrojone w grubszą sztukę mięsa podawać z dowolnym sosem np. jako danie obiadowe lub kolacyjne. Smacznego!