W sezonie na jabłka proponuję zrobić te racuszki. Proste w wykonaniu i smaczne. Mogą być na obiad lub kolację.
- Składniki:
- 5-8 jabłek w zależności od ich wielkości
- 2 jajka
- 1/2 l maślanki lub kefiru
- 1 czubata łyżeczka sody
- ok. 2-3 szkl. mąki pszennej ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany).
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania racuszków
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórek i wykroić gniazda nasienne. Pokroić na drobne cząstki i odstawić na bok. W tym czasie do miski wlać maślankę lub kefir,dodać do tego rozmącone jajka, szczyptę soli, sodę i mieszając rózgą dodawać stopniowo mąkę taką ilość aby uzyskać gęstość ciasta jaką ma gęsta śmietana. Potem do tego wsypać jabłuszka i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić na bok na 5 min. Na patelni rozgrzać tłuszcz i na niego nakładać ciasto tworząc małe placuszki, które należy obustronnie smażyć do uzyskania rumianego koloru. Usmażone odstawiamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia tłuszczu. Podajemy na talerzu posypane cukrem pudrem. Smacznego!