Po świątecznych potrawach warto organizmowi zafundować coś bardziej zdrowego. Proponuję zrobić lekki pasztet z cieciorki inaczej ciecierzycy autorstwa siostry Faustyny. Pasztet po wystygnięciu łatwo się kroi w plastry dowolnej grubości. Można go polać ulubionymi sosami lub ketchupem. Z podanej ilości wyjdą 2 mniejsze keksówki lub 1 duża. Jest smaczny- polecam!
- Składniki:
- 250 g cieciorki ( ja miałam gotową z puszek)
- 2 marchwie
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 200 g korzenia selera
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 natka pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Nasiona cieciorki płukać na sicie i zalać zimną wodą, zostawić na 12 godz, po tym odcedzić na sicie. Warzywa drobno pokroić , ugotować z cieciorką do miękkości ok. 30 min.Wszystko odcedzić, zblendować lub zmielić. Dodać olej, jajka, przyprawy,drobno pokrojoną natkę pietruszki, dobrze wymieszać. Włożyć do foremek keksowych. Piec w 180 stopniach C przez 45 minut. Smacznego!