Zwykły jabłecznik i ananas z niezwykle puszystym i pachnącym kawowym kremem cappuccino. Coś dla ducha i dla ciała, dla osób lubiących połączenie prostoty z elegancją na talerzu. Polecam!
- Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek gorącej wody
- 20 dag cukru
- 20 dag mąki tortowej
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- Składniki na masę jabłkowo-ananasową:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- kilka plastrów ananasa z puszki
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- zalewa z puszki ananasowej
- Składniki na krem:
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 120 g kawy capuccino
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szkl. zimnej wody
- 1/3 szkl. wrzątku
- Dodatkowo:
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
Wykonanie biszkoptu:
Żółtka utrzeć na puch z cukrem, dodać gorącą wodę i miksować. Białka osobno ubić z solą na sztywno. Dodawać stopniowo do masy żółtkowej i drewnianą łyżką delikatnie połączyć. Przelać wszystko do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec ok. 35 minut. Ciasto wyjąć na kratkę, wystudzić i wierzch biszkoptu ściąć, by wyrównać jego powierzchnię.
Wykonanie masy:
Jabłka obrać, powycinać gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wlać do nich syrop z puszki ananasów. Wymieszać, prażyć i do gorącej masy wsypać suche galaretki cytrynowe wraz z cukrem. chwilę podgotować, ciągle mieszać, wystudzić i wstawić do lekkiego stężenia do lodówki.
Wykonanie kremu:
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie a gdy napęcznieje to ją rozpuścić we wrzątku.Śmietanę ubić na sztywno dodając do niej stopniowo cukier puder i kawę cappuccino. Cienkim strumieniem wlać do całości płynną żelatynę. Całość leciutko wymieszać ze sobą.
Na biszkopt nakładamy lekko tężącą masę jabłkowo-ananasową, a na to wszystko nakładamy krem cappuccino.Posypujemy wiórkami startej czekolady. Deser taki świetnie nadaje się na uroczystości rodzinne i spotkania z przyjaciółmi. smacznego!
w