Zrobiłam ten gulasz po obejrzeniu w tvn Style ,,Sztuka mięsa” w wykonaniu Tomasza Jakubiaka. Tak przekonująco i smacznie pokazuje i zachwala różne dania mięsne a przy okazji uczy jaka część mięsa do czego się nadaje, że postanowiłam zrobić to danie. A, że w lodówce miałam akurat filet z piersi indyka, więc jak znalazł miałam pomysł na obiad inny niż zawsze z tej części mięsa. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie tym bardziej, że marynuje i przyrządza się to danie w tym samym dniu.
- Składniki:
- 500 g piersi z indyka
- marynata:
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- wg uznania: sól, pieprz, chili
- składniki na sos:
- 4 pomidory
- 4 ogórki
- 4 ząbki czosnku
- kilka sztuk orzechów włoskich
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- sól, pieprz, kolendra do smaku
Wykonanie:
Piersi z indyka pozbawić błonek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na dowolnej wielkości kostkę.Składniki marynaty zmieszać ze sobą i nią porządnie natrzeć mięso. Odstawić na pół godziny. Następnie na suchej patelni podprażyć orzechy i je drobno pokroić. Na tej samej patelni skropionej olejem podsmażyć zamarynowane mięso. Dolać trochę wody i dusić do miękkości. W międzyczasie robimy sos. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki . Kroimy drobno i dokładamy do mięsa. Podobnie ogórki obieramy i drobną kostkę wrzucamy do mięsa. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do garnka z duszącym się mięsem. Dodajemy pokrojone orzechy, zmieszany w kubku jogurt z solą, pieprzem i kolendrą. Wlewamy do garnka cały czas mieszając. Gdy uzyskamy konsystencję gęstego sosu otaczającego kawałki mięsa możemy wyłączyć. Smakujemy i dosmaczamy ewentualnie solą i pieprzem. Smacznego! Podałam do gulaszu sałatkę z sałaty ( przepis w blogu). Pan Tomasz proponował zrobić sałatkę z pomidorków cherry polanych oliwą, octem i miodem.