Zupa rzodkiewkowa

Jedliście taką zupę? Ja nie,więc gdy natknęłam się w internecie na przepis Ewy Wachowicz-postanowiłam ją zrobić. Co prawda rzodkiewki w niej straciły swój piękny kolor czerwony, jednak smak zupy niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Pani Ewa proponuje zrobić ją z ziemniakami ,ale po spróbowaniu doszłam do wniosku, że mozna ją zrobić również z ryżem. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 litr bulionu  drobiowego
  • 2 większe ziemniaki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkl. śmietany
  • 3 łyżki serka homogenizowanego
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Obrać ziemniaki i pokroić na kostkę. W garnku w którym będzie się gotowała zupa rozpuścić masło i przesmażyć lekko na nim ziemniaki, a następnie zalać bulionem drobiowym, przykryć i gotować do miękkości ziemniaków. W tym czasie umyć rzodkiewki i pokroić w kostkę. Wrzucić je do ugotowanych w wywarze ziemniaków i gotować całość jeszcze 10 minut. Serek wymieszać w osobnym naczyniu ze śmietaną, wlać do tego gorącej zupy, wymieszać i tak zahartowane wlać do zupy, chwilę pogotować, wyłączyć, oprószyć zupę drobno pokrojonym zielonym koperkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx