Granola – płatki opiekane doskonałe z jogurtem greckim
Przepis na granolę po raz pierwszy zobaczyłam w programie Ewy Wachowicz. Zainteresował mnie i zrobiłam sobie zapas płatków do jogurtu. Troszeczkę go zmodyfikowałam na potrzeby „mojej kuchni”. Jest to doskonały dodatek do jogurtu, mleka zsiadłego, kefiru. Można jeść na śniadanie lub na kolację. Zdrowe i zarazem łatwe do przygotowania. Z podanych składników wyszły 2 słoje mieszanki. Do miseczki sypię ok. 3 łyżek mieszanki, zalewam to np. jogurtem greckim a na wierzchu posypuję dowolnymi owocami świeżymi lub mrożonymi, a jak kto nie ma to mogą być z kompotu tylko odsączone na sicie.
- Składniki:
- 250g płatków owsianych górskich
- 100g łuskanego słonecznika
- 50g dowolnych orzechów (ja lubię włoskie albo nerkowce)
- 50g ziaren sezamu
- 3 łyżki płynnego miodu
- 150 ml soku jabłkowego lub pomarańczowego
- 4 łyżki oliwy lub oleju np. z pestek winogron
Wykonanie:
Do dużej miski wsypuję po kolei składniki, przy czym orzechy drobno siekam. Wszystko dobrze należy wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w 150 stopni C ok. godzinę (w trakcie pieczenia od czasu do czasu przemieszać). Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i przełożyć do szklanych słoi lub do hermetycznie zamkniętego naczynia. Mogą być tak przechowywane przez ok. 3 tygodnie. Dziękuję Ewie Wachowicz za ten przepis.
Smacznego 🙂