Złocista granola
Do wykonania tej granoli zainspirował mnie przepis z gazetki sklepu Rossmanna, ponieważ w swym składzie miał miechunkę peruwiańską. Złote owoce miechunki posiadają bardzo dużo witamin i minerałów. Aby uzyskać 1 kg suszonej miechunki potrzebnych jest aż 5 kg świeżych owoców, które rosną na malowniczych, słonecznych stokach Andów w Ameryce Południowej. Miechunka peruwiańska zwana jest również wiśnią peruwiańską czy też złotą jagodą.
- Składniki:
- 200 g płatków owsianych górskich
- 100 ml soku jabłkowego
- 150 g mieszanki bakaliowej studenckiej
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki sezamu
- 1 op.- 60 g miechunki peruwiańskiej o nazwie „Złote owoce”
- 1/3 szklanki suszonych wiśni (ja zamiennie dałam żurawinę suszoną)
Wykonanie:
Wszystkie składniki granoli oprócz suszonych owoców włożyć do miski. Zalać sokiem jabłkowym, olejem, dodać miód, cynamon i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut do napęcznienia. Po czym ponownie wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min w 180 stopniach C. Potem dobrze wymieszać i dalej piec w temperaturze 160 stopni C dalsze 15 minut. Znowu przemieszać granolę i ponownie piec w 160 stopniach C, 15 minut do zezłocenia. Wyjąć blaszkę i wystudzić. Wymieszać z suszonymi owocami i włożyć do szklanego pojemnika. Mi z podanej ilości wyszedł 1 słój litrowy i mały 1 słoik od dżemu. Można ją jeść z jogurtem. Ja lubię z gęstym jogurtem greckim.
Smacznego 🙂