Sałatka Majki

Sałatka do zrobienia jesienią, kiedy to  stragany uginają się od kapusty, buraków, marchewki , papryki i cebulki. Smaczna zarówno na chlebek z plasterkiem żółtego serka lub wędliny jak i do obiadu do wszelkich dań począwszy od wegetariańskich po mięsne. Jak kto lubi. Smak słodko-kwaśny , warzywa lekko chrupiące pod zębami. Polecam, robię co roku i stale zadziwia mnie smakiem.

  • Składniki:
  • 80 dag kapusty białej
  • 30 dag buraków
  • 30 dag marchwi
  • 3 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 1/2 szkl. oleju do polania na wierzch słoików
  • zalewa:
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • 800 ml wody
  • 3/4 szkl. octu 10% lub 6% ( może też być ocet jabłkowy
  • 1/2 szkl. cukru

Wykonanie:

Wszystko obrać, umyć, paprykę wypestkować,  kapustę poszatkować, resztę pokroić na drobno. Zalewę ugotować w większym garnku. Do wrzącej włożyć pokrojone warzywa wraz z kapustą. Wymieszać i gotować 15 minut.Wkładać do wyprażonych słoików. Na wierzch każdego wlać po 1 łyżce oleju. Pasteryzować od zagotowania 20 minut. Smacznego!

sałatka warzywna Majki
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx