Bigos węgierski z młodej kapusty do słojów i na bieżące spożycie

Obecnie jest sezon na młodą kapustę bardzo kruchą i szybką do gotowania. Z dwóch główek kapusty wyszły mi 2 l słoje za pasteryzowanej kapusty na później i na bieżące spożycie dla 4 osobowej rodziny. Polecam !

  • Składniki:
  • 2 główki młodej kapusty
  • kilka lasek kiełbasy, którą masz w lodówce
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 4 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej ( nie lubisz za ostro to pół łyżki tej ostrej)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • zielony koperek drobno pokrojony
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku

Wykonanie:

Cebule obrać i drobno pokroić a następnie zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę przesmażyć. Dodać drobno pokrojoną cukinię i papryki pokrojone w kosteczkę bez gniazd nasiennych. Wyłączyć. Tymczasem zawartość patelni przełożyć do większego garnka. Dodać tu również poszatkowaną kapustę, zalać wodą , którą łączymy z tłuszczem z patelni, liść laurowy, ziele angielskie , pomidory z puszki wraz z sokiem. Jeżeli mamy jeszcze za mało płynu możemy dodać trochę wody. Wszystko gotujemy do miękkości kapusty od czasu do czasu ją mieszając. Na końcu dodajemy sos sojowy, sól i pieprz, ostrą i słodką paprykę w proszku oraz drobno pokrojony koperek. Jeżeli chcemy bigosem podzielić się  z innymi osobami lub zostawić sobie na później to możemy go włożyć do wyprażonych słoi, szczelnie zamknąć i za pasteryzować ok. 20 min. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu.  Bigos na bieżące spożycie nakładamy na talerze i najlepiej smakuje z pieczywem. Smacznego!

bigos węgierski z młodej kapusty
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx