Dżem cytrynowy z cukinii

Parę osób mnie namawiało do zrobienia tego dżemu. Nie byłam przekonana aż do czasu, gdy koleżanka poczęstowała mnie naleśnikami z nadzieniem, który smakował jak galaretka cytrynowa a nią nie była. Okazało się, że to był dżem zrobiony z cukinii i galaretek cytrynowych. A do tego jeszcze dowiedziałam się, że za każdym razem może mieć inny smak w zależności od tego jaki smak galaretki do cukinii dodam. A, że cukinia w tym roku obrodziła  to zrobiła jeszcze ananasowy, pomarańczowy i wiśniowy. Ja zrobiłam cytrynowy,bo ten smakował mi słodko-kwaśno, a to jest mój smak. Świetnie nadaje się nie tylko do naleśników, ale do kanapek, do sera czy nawet pieczeni. Spróbujcie,a nie pożałujecie takie to smaczne!

  • Składniki:
  • 2 kg cukinii
  • 1 szkl. cukru
  • 2 torebki galaretki cytrynowej
  • 2 cytryny

Wykonanie:

Cukinie obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć małą łyżeczką nasiona, przekroić na mniejsze kawałki i przetrzeć na tarce o grubych oczkach od razu do większego garnka z grubym dnem.Dusić pod przykryciem na małym ogniu, a gdy zmięknie dodać cukier i suche galaretki,całość dokładnie wymieszać. Cytryny sparzyć wrzątkiem, wystudzić , zetrzeć z nich skórkę  i wrzucić do garnka. Wymieszać, gotować jeszcze z pół godziny i na końcu wlać sok wyciśnięty z cytryn. Wymieszać i wyłączyć. Wlać gorący dżem do wyprażonych słoików i od razu je zakręcić.Przełożyć do góry dnem i wystudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

cytrynowy dżem z cukinii
Subscribe
Powiadom o

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

A co z galeretką?

1
0
Skomentuj przepisx