Nie znam nikogo kto by nie lubił pierogów. Postanowiłam je zrobić z nadzieniem dyniowym połączonym ze smakiem ciasteczek amaretto i serem, uzyskamy ciekawy smak. Spróbujcie, a nie pożałujecie!. Przepis pochodzi z książki ,,Medycyna i zdrowie”autorstwa E. Klepackiej- Gryz.
- Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- woda wrząca
- 1 żółtko
- Składniki na nadzienie:
- 1 kg dyni
- 200 g dyni marynowanej z octu
- 200 g ciasteczek amaretto
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartego parmezanu
Wykonanie ciasta:
Na stolnicę wsypujemy mąkę tak aby utworzył się stożek.Na środku robimy dołek i wlewamy w niego pomału kilka kropel wrzątku. Zarabiamy nożem, dolewamy parę kropli wrzątku i znowu zarabiamy. Gdy masa zostanie wymieszana z wrzątkiem, pozostawiamy ją do wystygnięcia. Jeżeli w ciasto można włożyć rękę ,dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto tak długo aż stanie się gładkie ( jeżeli jest za kleiste to podsypać trochę mąki). Odstawiamy na bok przykryte ręcznikiem kuchennym by nie wyschło. Wykonanie nadzienia:
Dynię kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z pestek i obieramy ze skóry.Owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C ok.30 min w piekarniku.Upieczoną dynię miksujemy blenderem i mieszamy w misce z kawałeczkami drobno pokrojonej i odsączonej z zalewy dynią marynowaną .Do tego dodajemy drobno pokruszone ciasteczka amaretto. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość 2 mm i wykrawamy radełkiem kwadratowe pierożki o boku 6 cm. Na każdy kładziemy porcję nadzienia wielkości orzecha, składamy na pół i zlepiamy smarując brzegi ciasta wodą. Wkładamy pierogi do wrzątku i gotujemy. Gdy wypłyną ,gotujemy jeszcze ok.40-60 sekund, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Ugotowane pierogi posypujemy okruchami ciastek amaretto, parmezanem i polewamy rozpuszczonym masłem. Można dodać pozostałą marynowaną dynię.Smacznego!