Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

 

  • Składniki:
  • 1 wiaderko płatów śledziowych a’la Matyjas (800g)
  • 100g śliwek suszonych
  • 3 ogórki kiszone
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 100 ml oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać olej dodać do niego pokrojoną w piórka cebulę. Zeszklić ją, ale uważać by była blada. Dolać trochę wody, wrzucić śliwki suszone (połówki bez pestek). Całość chwilę poddusić po czym dodać starty w ręku majeranek i pokrojone w kostkę ogórki kiszone bez skórki. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i dusić aż wszystko lekko ściemnieje. Wyłączyć. Dosmaczyć solą i pieprzem. Wystudzić. Tak zrobione śledzie można jeść jako danie samodzielne lub połączone z pieczywem albo ziemniakami. Można przełożyć śledzie do słoi i przechowywać do tygodnia w lodówce.
Z podanej ilości wychodzą 2 słoiki litrowe.

 

Smacznego 🙂

 

Śledzie po kaszubsku

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx