Śledzie delikatne w oliwie

Śledzie najlepiej smakują po 2 dniach od zrobienia. Są delikatne w smaku. Mogą stać w lodówce do 1 miesiąca. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 1 kg śledzi a 'la matyjas
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. octu
  • 1 szkl. oleju rzepakowego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 3 cebule duże pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku

 

Wykonanie:
Śledzie namoczyć na 1 godz w mleku zimnym, po czym odcedzić na sitku i pokroić je na ok. 2 cm części. Z podanych składników zagotować zalewę i ją ostudzić.Zimną zalać śledzie.
Mi najlepiej te śledzie pasują ze zrobionym do nich sosem jogurtowo- ketchupowym: 1 jogurt naturalny mieszam z 4 łyżkami ketchupu, do tego dodaję zasmażaną cebulkę i gotowe.Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx