Nadzienie niespodzianka, bo oryginalne połączenie zasmażanej marchewki z cebulką, do tego kawałeczki topionego serka i drobno pokrojonych orzechów włoskich. Spróbujcie, przepis znaleziony w internecie. Polecam!
- Składniki:
- 1 filet z indyka ( mogą być też z kurczaka)ok. 700 g
- 1 cebula
- 1 marchew
- 100 g serka śmietankowego topionego
- 30 g orzechów włoskich
- 1 jajo
- bułka tarta do obtoczenia
- sól i pieprz
- olej
Wykonanie:
Fileta umyć, oczyścić z błon i pokroić w poprzek na plastry o gr. ok 1 cm. Osuszyć na ręczniku papierowym, rozbić na kotlety, każdy posolić i dać świeżo zmielony pieprz. Odłożyć na bok. Tymczasem cebulę i marchew obrać. Cebulkę pokroić na drobną kostkę a marchew przetrzeć przez tarkę o grubych oczkach. Zeszklić na gorącym oleju cebulkę dodać do niej marchew i dusić do miękkości warzyw. Serek topiony pokroić w drobną kostkę i dołożyć do warzyw. Wymieszać, wyłączyć i do farszu dodać drobno pokrojone orzechy. Jeszcze raz wymieszać, posmakować i ewentualnie do smaku dodać sól i pieprz. Kłaść łyżką farsz na skraju filetów i każdy osobno zwijać w ścisły rulon. Każdy z nich maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto. Podawać na półmisku . Smacznego!