W większości domach na stole wigilijnym króluje karp. Podaję przepis jak go sporządzić dla młodych gospodyń domowych i tych , którzy dopiero zaczynają go przyrządzać. Karp w ten sposób przyrządzony jest smaczny- polecam!
- Składniki:
 - 1 karp
 - mąka pszenna
 - sól i pieprz
 - majeranek
 - olej do smażenia
 - 1 łyżka masła klarowanego
 
Wykonanie:
Karpia patroszymy, wycinamy płetwy i łeb. Zeskrobujemy łuski ,, pod włos”. Filetujemy go ,dokładnie myjemy osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na paski o szerokości ok. 4 cm. Każdy pasek nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Po tym czasie obtaczamy go w mące i smażymy na gorącym oleju z dodaną 1 łyżką masła. Obsmażamy karpia z każdej strony , zmniejszamy ogień, dolewamy 2 łyżki wody i na 2 minutki przykrywamy pokrywką. Tak przyrządzony karp jest delikatny i smaczny. Polecam!
	

