Sernik w puszystej kołderce
- Składniki na ciasto
- 1 kostka masła lub margaryny
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- 3 żółtka
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników w misce zagnieść ciasto i od razu nim wylepić blachę z papierem do pieczenia (ciasto jest bardzo kruche i po kawałku należy je wyklejać ręką). Wyklejamy dno i boki blachy.
- Składniki na masę serową
- 1 wiaderko twarogu sernikowego mielonego
- 1 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jaja
- sok z 1 cytryny
Wykonanie masy:
Wszystko razem połączyć za pomocą miksera stopniowo dodając podane składniki. Masa będzie płynna. Masę wlewamy na surowe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45-50 minut.
W czasie pieczenia sernika z pozostałych białek (3 sztuki) ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru. Sernik po 45-50 min wyjąć i szybko posmarować ubitą pianą białkowo-cukrową. Wstawić jeszcze do piekarnika na ok. 20 min.
Jeżeli ktoś lubi kokos, to do piany można dodać wiórki kokosowe np. 10 dag, wtedy ma sernik pod pierzynką kokosową. Sernik zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
PORADA: Nie dodawać żadnych olejków zapachowych, bo popsuje się jego smak!
Smacznego 🙂
Zapraszam również do obejrzenia filmiku instruktażowego, jak wykonać sernik w puszystej kołderce.